top of page

Акція «На запчастини – тільки машини»

У Міжнародний день боротьби за скасування рабства у Деражні 2 грудня, провели акцію-протест торгівлі людськими органами.

Виконавчим партнером акції у Хмельницькій області є Благодійний Фонд «Ксена», співробітники якого мають 12-річний досвід надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми. Постраждалі особи мають право отримати від держави соціальний супровід, психологічну, медичну допомогу, разову матеріальну виплату тощо. Значну реабілітаційну підтримку надає БФ «Ксена» у партнерстві з міжнародними організаціями.

Продавати власні органи за гроші офіційно в Україні заборонено, але такого товару не бракує. Заробітчани, діти - сироти найперше в зоні ризику, та потрапити під вплив продавців людськими органами може будь-хто. Чорні трансплантологи – вони шукають малозабезпечених людей, пригнічених і безпорадних. Обіцяють їм великі гроші – на чорному ринку нирка вартує до 60 тисяч доларів – але не розповідають про наслідки.

Мені , та моїм колегам – психологам пощастило прийняти участь у цій акції.

Варто зауважити, що перехожі позитивно сприйняли акцію, з азартом долучалися до флешмобу і з цікавістю переглядали отримані буклети. Я переконана , що лише наша спільна небайдужість до цієї проблеми є запорукою успішної боротьби з нею. Є сподівання, що знання та ідеї, донесені під час просвітницької акції «На запчастини – тільки машини!», стануть ідеями та переконаннями задіяних учасників, а корисні поради та правила безпечної поведінки будуть в подальшому нормою їхнього життя.

Савіцька Юлія

Практичний психолог Волоського НВК

bottom of page